tishunal писал(а):Люди добрые, подскажите, где можно прочитать положение о симфонических оркестрах, а то напрашивается вопрос...
Уважаемая tishunal. Положение украинских оркестров плачевно. только коллективы, имеющие статус "национальных" относительно-пристойно оплачиваются. Серьезная музыка "наверху" никому не доступна и не интересна. 1-го вечером был прекрасный концерт НЗАСОУ. Зал был полупустой. Правда, приехала Анна Герман и министр Кулиняк - они ведь из Львовской обл. родом. Их пригласил львовский ректор Игорь Пилатюк, т. к. играл его сын Назар. Отлично сыграли концерт Бриттена. Отлично!!! И Малера прекрасно Das Lied von der Erde исполнили. Но народу и пол-зала не набралось. Реклама нулевая, столичные студенты все давно умеют и знают. Им брат-львовянин не пример, ходят только на ИМЕНА!
А поучиться не просто ЕСТЬ ЧЕМУ у обоих Пилатюков: это прекрасная школа, звук, понимание музыки - форма, тонкость, изящество мышления, контрасты, эмоциональность, изысканность - ВСЕ, короче! И Малер на высоте был.
Я хочу вам показать интервью В. Сиренко, которое он дал год назад журналу "Народный депутат", органу ВР Украины. Все наверху прекрасно о положении музыкантов знают и понимают. Только ТАК нашим правителям удобно и спокойно: музыканты Днепропетровска, Запорожья и пр. не бунтуют, помалкивают - ну и дальше так будет... Кроме самих нас наши проблемы никто не решит. У вас там сейчас Эдуард Дядюра- известный дирижер рулит ведь.
О провинциальных оркестрах Сиренко говорит:
"Тож яку культурну сферу зараз мала б пiдтримувати сучасна Українська держава?
- Наразi - всiх. Щоб зробити один генiальний фiльм, треба зняти сотню "прохiдних". А для того, щоб мати високу культуру в столицi, треба мати безлiч провiнцiйних театрiв та оркестрiв.
Коли я їжджу Україною, то повертаюся "хворий" пiсля роботи з iншими колективами. Хочеться вклонитися своєму оркестровi не тiльки за його професiйнiсть: Невисокий рiвень мiсцевих колективiв - не випадковiсть. Як може професiйний провiнцiйний музикант жити на 900-1000 грн? Жахливо: iснувати iз сiм'єю на цi копiйки i не розбити свою скрипку... Ми теж не отримуємо в Києвi великих грошей, та хоч якось тримаємося на плаву. А в областях це просто не вписується в уявлення про людську гiднiсть. Ми всi трохи схибленi на музицi, та провiнцiали - просто фанати. I хоча багато музикантiв у 90-тi роки пiшли на ринок, сiли за кермо таксi, опанували комп'ютери, найвiдданiшi залишилися.
Досi спiлкуюся з музикантами з Литви, Польщi, Чехiї. Небо i земля. У них разом з економiчними зрушеннями вiдбувається становлення нацiональної культури. Вiзьмiмо Росiю. Кожний визнаний колектив у Москвi має постiйного спонсора. Музиканти з оркестру Володимира Спiвакова, яким свого часу я мав честь диригувати, вже отримують зарплатню європейського рiвня.
Наше сьогодення треба пережити. Я не песимiст i не кажу: "Нiчого хорошого тут нiколи не буде". Буде, тiльки цей процес переходу до нового суспiльства затягнувся."
http://www.olgakizlova.kiev.ua/pub/academ/16.shtml