Валентин Васильевич Сильвестров
• Страница 1 из 4 • 1, 2, 3, 4
|
Валентин Васильевич Сильвестров
Я знаю многих людей,которым музыка Сильвестрова не нравится..Тем не менее,факт остается фактом-это пока единственный украинский композитор,имеющий мировое признание.(Говорю "пока",потому что в Украине есть несколько композиторов,достойных мирового признания).Что вы думаете о его творчестве?
"я из лесу вышел..."
|
|
|
І я знаю таких людей, причому дуже їх поважаю і, в принципі, розумію. Вони вважають, що писання одними й тими самим мелодіями і акордами, одними й тими самим гармонічними послідовностями має присмак профанації. Їм не цікаво слухати Сильвестрова, бо він однаковий. Кожним новим твором він ніби обманює слухача, який чекає на новий твір.
А насправді все трохи інакше. Те, що робить Сильвестров, можна порівняти з "аматорською" музикою сентименталістів 18 століття, які протиставляли себе "знавцям" на зразок Йогана Себастьяна Баха. На першій з лекцій, які зараз читає Сильвестров, він сам це підтвердив. Дуже схематично: це музика почуття, а не розуму, музика, схильна до банальностей в доброму розумінні цього слова. І ще, можливо, найголовніше: це музика, яка долає метричність. її, зрештою, неможливо "простукати" - що також робили під час імпровізування фантазій сентименталісти. Крім того, сказати, що Сильвестров є просто композитором, було б не повною правдою. Він є направду видатним філософом музики - або навіть просто філософом. Коли він говорить після концерту кілька речень або читає лекцію (як зараз), то розумієш, що є присутнім на одкровенні. Його "любительство" ще й у тому, що він справді любить те, чим займається. Він не встиг професійно "привласнити" чужі штампи, а тому отримавправо на свої власні. І постійно думає про те, що його в сучасному світі чи в історії зачіпає. Бо насправді відповісти можна лише на ті питання, які і раніше сам собі задавав. А Сильвестров відповідає буквально на будь-які запитання. Тому, навіть не люблячи його як композитора, його неможливо не поважати як особистість насправді видатного масштабу - і це зрозуміють не тільки в Україні, бо такі люди скрізь на вагу золота. Стаття про ювілей: http://www.proarte.ru/ru/komposers/musi ... 997072.htm |
|
|
Це все Лем і його Футурологічний конгрес. Класна штука
|
|
http://forumclassic.org.ua/viewtopic.php?t=128 ![]() |
|
|
Я мне под багатели пришла мысль в голову: а вдруг все композиторы современные в глубине души мечтают писать такую музыку, но сами себя боятся?
если у тебя есть собственный маньяк - значит ты звезда
|
|
• Страница 1 из 4 • 1, 2, 3, 4
Кто сейчас онлайн
Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 0

, це до медитаторів-езотериків.