-
лесник
Сообщения: 1750 БЗ: 1Зарегистрирован: 12 янв 2007, 23:24 Откуда: Киев
|
Мартинов."Дєті видри"
№9 Добавлено: 19 сен 2010, 09:33
Подія,яку анонсували новою "оперою" Мартинова,була,безперечно,центральною в музичному блоці фестивалю.Тим більше я був здивований,що не побачив ні одного знайомого композиторського обличчя,ні старшого,ні молодшого покоління.Більше того,дехто,хто мав пропуск,намагався його віддати.Тобто констатую факт---в композиторському середовищі новий опус Мартинова не визвав ніякої цікавості.Мабуть,композитори ображені на Мартинова за це,що той стверджує,що час композиторів минув.Але мені здається,що ображатися немає чого,треба трохи включити самоіронії і абстрагуватися.Тим більше,що Мартинов ,не дивлячись на свою філософію,продовжує писати музику,і ,більше того---має свій неповторний муз.стиль,тобто---є композитором повністю, з потрохами! Отже ,про твір...Навряд чи це опера,скоріш за все---кантата чи ораторія.Склад учасників---тувинський фольклорний ансамбль Хуун Туур Ту,ансамбль Опус Пост під керівництвом Тетяни Грінденко(3 чи 4 скрипки,2 альти,2 віолончелі і контрабас),фортепіано(сам автор солював),і хор з міста Пермь,розташування хору було антифонне Навіть саме поєднання цих тембрів мало визвати інтерес композиторів! Не розумію!... Що мене просто збило з ніг---це захмарний рівень виконання! Якість і енергетика були колосальні! Сама музика була принципово еклектичною.Приближений до поп-музики мінімалізм у виконанні струнників(проте тут не все так просто,вся суть була у способі виконання.Тут була присутня широка амплітуда від пережатого звуку до власне класичного способу звуковидобування,що створювало цікавий еффект---ніби примітивні музичні формули звучали якось строго,архаїчно,створювався ефект якоїсь історичної дистанції---звідки воно все виникло,мовляв...Тут,як і пізнього Сильвестрова---демон у деталях.Молоді композитори цього не зауважують...) поєднувався з етнічним музикуванням тувинців,вже не пригадую всіх деталів хорового співу,але місцями нагадувало щось із соцреалізму.Така собі фальшива радість! Але ж як кльово! Вся ця езопова мова,іронічна відстороненість від тексту,і разом з тим парадоксально відчутний авторський почерк---вразило мене надзвичайно! Після концерту мене не покидало відчуття протиріччя---з одного боку,дуже сподобалося,з іншого---не сподобалось зовсім.Якесь внутрішнє сум яття.Цільного враження,повторюсь,не було і не могло бути,але окремі моменти настільки вразили і запали в свідомість,що досі перебуваю під їх враженням.Може,в цьому і вся штука---що діє не "ціле",а "окремі моменти",якийсь особливий новий спосіб драматургії...
"я из лесу вышел..."
|