Перфецький писал(а):го творчого росту.
В підтвердження пригадую слова Скорика (як це не дивно): "коли композитору починає надто подобатися власна музика - це вже перша погана ознака".
в цій цитаті ключове слово--"надто"...
насправді дуже багато кокетства в цій фразі
якщо Ви мені скажете,що Ви не любите свою музику,або якщо вона Вам не подобається,я Вам не повірю
інша справа,що в кожного композитора є твори,які він сам для себе вважає вдалими,а є такі ,які він відкладає в сторону і намагається забути,а є і такі,які він спалює,а також є і такі,до яких він постійно повертається,роблячи редакції
композитор повинен тверезо оцінювати свій твір,і якщо він бачить,що твір вдалий,то він має мати певну мужність це визнати і сказати--"мій твір вдалий!
ну і навпаки
Добавлено спустя 14 минут 32 секунды:Перфецький писал(а):Мені в голову надовго засіла думка іншого - краківського музикознавця (спеціаліста з сучасної музики прибалтійських країн) Кшиштофа Дроби, який говорив: "молодий композитор при створенні кожного свого нового твору повинен ставити сам перед собою цілий ряд завдань, які в процесі писання цього твору повинен намагатися виконати"..
дуже хороша фраза,ключове слово тут,я к я зрозумів--"молодий",тобто--такий собі це дидактичний заклик
з іншого боку,ця фраза репрезентує тільки один із можливих варіантів композиторського мислення,а саме--інженерний тип мислення: ставиться завдання,проект,часом завищеної складності,і послідовне його втілення в життя
недолік такого методу роботи--є шанс настільки захопитись "інженерним проектуванням",що результат буде сухим,надуманим і т.д.