Музыковедческие диссертации

Строитель весны
Строитель весны
Музыковедческие диссертации
Сообщение №1 Добавлено: 02 фев 2007, 11:55

Предлагаю здесь обсуждать готовящиеся диссертации.

Вопрос такой: какие Вы знаете произведения, где в том или ином виде фигурировали бы 2 природных стихии - огонь и вода.
Последний раз редактировалось Kleo 03 фев 2007, 00:00, всего редактировалось 1 раз.
часто гуляет сама по себе
часто гуляет сама по себе
Re: Музыковедческие диссертации
Сообщение №2 Добавлено: 02 фев 2007, 12:19

Kleo писал(а):
Вопрос такой: какие Вы знаете произведения, где в том или ином виде фигурировали бы 2 природных стихии - огонь и вода.

Уважаемая Клео, на ветке о смерти Чайковского повис вопрос мой и Буки об интервью Ксенакиса. Ответьте, пожалуйста.

Грубый оффтоп
Вы получаете желтую карточку за нарушение Правил форума п. 8.2
Oleg*adm
околомузикальний абориген
Сообщение №3 Добавлено: 02 фев 2007, 15:42

Чи може краще тут не обговорювати світле майбутнє, а помічників шукати? :) А про воду з вогнем думаю :)
Строитель весны
Строитель весны
Сообщение №4 Добавлено: 03 фев 2007, 00:12

Начальное сообщение отредактировала, там было много ненужной в этой теме лирики. Бука, спасибо за контроль.
Сообщение №5 Добавлено: 03 фев 2007, 00:22

Ві мнє пріпісуєте те, чого я не робила. :) Какой контроль ще за дорослою Клео? :)
Сообщение №6 Добавлено: 06 фев 2007, 04:33

Чудова колонку в тему дисертацій. Аж страшно стає.
http://www.gpu.ua/index.php?&id=148868

Любов до Чумака

Привіт, кумо! Як твоя кандидатська? Уже остаточно забута? Про свою я згадую досить часто. По-перше, коли протираю пилюку на полиці під своїм словником українського сленгу. А по-друге, коли мені передає привіт Чумак.

Чумак — це явище. Про доцента Чумака ми на першому курсі писали дурнуваті віршики із римами на зразок ”Чумак-чувак”, де поруч зі студентами було також задіяно стадо бєшених макак, і який же, питали ми, у цьому смак? Чумак будив мене на лекціях, коли ми засинали від цілонічного брязкання на гітарі. ”Світлано, — гримів він, — я таки зроблю з вас мовознавця!”.

По закінченні університету я пішла в журналістику, але мене знайшов Чумак. ”Ви що, забули, що я хочу зробити із вас мовознавця?” — дивувався він. Я вступила до аспірантури, і почалося. Чумак знаходив мене скрізь. Пам’ятаєш, як ми перевозили твої лахи на нову квартиру і поснули прямо там? О сьомій ранку наступного ж дня затріщав телефон. Як серпом по нервах: ”Світлано, що ви вчора зробили для аспірантури?”.

Врешті я злиняла до Лондона. Проте фізична відстань не означала розлуки з Чумаком. Знайомі філологині передавали від нього привіти і строгі запитання, чи я щось зробила для аспірантури. Я ховала голову в пісок: було соромно. Врешті я врізалася в Чумака у Києві, прямо носом у його пальто. ”Світлано!” — заволав він. Я спробувала заховатися за стовп, але марно. Чумак посміявся: він таких дурних студентів уже бачив мільйон. А через кілька годин чергова філологиня передала мені привіт від Чумака і сказала: ”Ти знаєш, що він тепер професор? У нього захищається найбільше аспірантів”. І я збагнула: без професора Чумака Україна давно б загнулася.

Володимире Васильовичу, я вас люблю! Хоча й досі нічого не зробила для аспірантури.

Світлана ПИРКАЛО, з Лондона
Строитель весны
Строитель весны
Сообщение №7 Добавлено: 06 фев 2007, 10:56

Бука, що Ви вчора зробили для аспірантури?
До речі, вперше бачу, щоб людина у власний день народження сиділа над дисертацією. Це я про вас, Буко.
"Наша власть не страх, а народная задумчивость"
Re: Музыковедческие диссертации
Сообщение №8 Добавлено: 06 фев 2007, 13:36

Kleo писал(а):Вопрос такой: какие Вы знаете произведения, где в том или ином виде фигурировали бы 2 природных стихии - огонь и вода.

Тобто мається на увазі програмна музика?
Сообщение №9 Добавлено: 06 фев 2007, 15:06

Kleo писал(а):Бука, що Ви вчора зробили для аспірантури?
До речі, вперше бачу, щоб людина у власний день народження сиділа над дисертацією. Це я про вас, Буко.

В день народження не сиділа, а от всі новорічні свята - так, залізно.
А вчора (і так кожний день без виключень) думала про наукового керівника :)
администратор
администратор
Сообщение №10 Добавлено: 06 фев 2007, 16:26

Бука та Kleo
Може ви особисту переписку перенесете в Приват? Згідно правил форума:

8.2 Запрещается создание тем несущих информацию только для конкретных участников форума. Для личного общения используйте e-mail или личные сообщения
Изображение
Строитель весны
Строитель весны
Сообщение №11 Добавлено: 07 фев 2007, 00:33

Адмін, віибачте.
Може, хтось підкаже щось по темі? Вода та вогонь. Програмна музика (конкретика), непрограмна ("мені так відчувається"...)
Сообщение №12 Добавлено: 07 фев 2007, 03:17

Kleo писал(а):Може, хтось підкаже щось по темі? Вода та вогонь. Програмна музика (конкретика), непрограмна ("мені так відчувається"...)

Перше, що прийшло в голову - "Блукаючі вогні" ("Feux Follets") Ліста та "Іскорки" Мошковського - там я так розумію все дуже просто - з вогнем асоціюють суперблискучу фортепіанну техніку. Приблизно в тому ж ракурсі пригадалася "Гра води" Равеля. Це із таких - суто стихійних :)

Потім є опера "Огненный Ангел" - це напевно кілька сторінок дисертації. Потім... згадаю допишу, а поки :drinkers:
Сообщение №13 Добавлено: 07 фев 2007, 04:07

"Фонтани Рима" Респігі;

якась з балад Шопена, написана під враженням від озера Світязь;

вокальний цикл "Пісні плумяних літ" і музика до кінофільму "Гори, моя звезда" Ігоря Шамо;

Садко, цар Салтан та ін Р-К;

оперета "Чиста криниця" Білаша;

"Весняні струмочки", "Дождливий день"з фортепінної сюїти "Пори року" Федора Богданова;

"Осінній дощик" з фортепіанного циклу "Музичні вітання" Наталії Боєвої;

"Реве та стогне Дніпр широкий", "Есть на Волге утес" - обробки укр і рос пісень Віталія Годзяцького;

хор "На озері" Віктора Гончаренка;

"Тече вода в синє море" і "Тече вода з-під явора" з вокального циклу "Барвиста стрічка" Валентини Дробязгіної;

"Вечер на реке" і "Солнце в траве" з камерної кантати "Райдуга" Льва Етінгера;

"Бессмертний огонь" з вокально-симфонічної поеми "Слово о Красой площади" Олександра Жука;

"Поспорили солнце с тучкой" для влч і фп Вадима Журавицького;

вокальний цикл "Акорди моря" Анатолія Золкіна;

симфонічна сюїта-фантазія "Вогонь Еліди" Володимира Золотухіна;

ораторія "Тросянецьке джерело" Володимира Ільїна;

"К морю" з вокального циклу "Поезія землі" Юрія Іщенка;

"Море уходит вспять" з каменої кантати Ігоря Корнілевича;

ромас "Посредине синя моря" Євгена Мілки;

"Чем пахнет море" з вокального циклу "Я иду рисовать" Вероніки Розової (Кафарової);

босса-нова "Спогад про море" Мирослава Скорика;

сюїта "Девушка и море" Якова Цегляра;

романс "Озеро в лісі" Олексндра Некрасова;

хор "Карпатське озерце" Богдани Фільц;

"Зірки в озері" з "Семи пейзажів" Якова Фрейліна;

"Я дав вам вогонь" з містерії "Клич космосу" Олександра Костіна;

"Вогонь Прометея" Євгена Станковича;

"Пусть наши песни кострами горят" з ораторії "Бути комуністом" Олександра Костіна;

"У костра" з кантати "Ленін - наш" Олександра Красотова

Далі буде. Чи кращене треба? :)
Сообщение №14 Добавлено: 07 фев 2007, 11:24

Уууу... який клас! Стільки нового для себе відкрив в творчості співвітчизників! Треба тільки якось класифікувати по типам водних ресурсів напевно...

Моря я би почав з "Моря" Дебюссі, річки напевно з "Золота Рейну", чи ні, ліпше з "На Днепре" (Пркфв). Доречі фольклор зачипаємо, чи тільки той що встигли "обробити"?

"Тече вода в синє море" якщо не помиляюсь у Лятошинського для хору є, сильна річ.
Строитель весны
Строитель весны
Сообщение №15 Добавлено: 07 фев 2007, 12:50

Здається, " На Дніпрі" зовсім не пов'язаний за сюжетом з водою. У когось є сюжет? Там, кажуть, щось про колгоспників.
"Наша власть не страх, а народная задумчивость"
След.

Вернуться в Музыковедческая литература

Кто сейчас онлайн

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 0